【香港美食】花膠 鮑魚 傳統中菜 實而不華 套餐價錢食到連續九年米芝連2星 新同樂魚翅酒家 | 吃喝玩樂



新同樂魚翅酒家尖沙咀彌敦道132號Mira Place 食四方4樓401號舖Tel: 21521417 影片三級制, 所有影片上架前絕不會提交任何人審查 ‍♂️ 本影片為1級✓(一) … .

49 thoughts on “【香港美食】花膠 鮑魚 傳統中菜 實而不華 套餐價錢食到連續九年米芝連2星 新同樂魚翅酒家 | 吃喝玩樂

  1. 新同樂係美麗華已經十多年了。話說有次下晝我同一班友唔知做咩行行下美麗華商場行左上最盡一層,我見到有個鋪位門口有個餐牌就好奇行埋去睇,有個女侍應就笑笑口走埋黎問幾位?我心諗大鑊了,我睇下咋喎,但俾個靚女望一下居然不自覺地講︰四位,其他人你眼望我眼但都局住跟埋入去。大家坐低一細閱個餐牌就‥‥‥新同樂下話,就睇下你咩料收咁既價錢。結果嗰餐每位三佰幾但無人怪我,反而覺得多左個見識,呢間就算一般粵菜都甚有水準。

    貴片收音感覺背景人聲同一般酒樓差不多,但我嗰次就好幽靜好雅緻,可能時段不同吧?

    我去嗰次未滿座所以佢地安排各枱客分開得散D,我就聽到有一枱個阿婆係咁話︰我唔要象牙筷子呀。個靚女侍應 (唔係門口招我入去嗰位) 就係咁話︰放心啦,我地有木筷子架。

    唯一令人失望係個山竹牛肉。無錯,係一般茶樓計中點既山竹牛肉球。嗰次佢個牛肉居然刴到爛哂,入口全無肉的texture,同其他極度出色既菜餚拍埋反差大到令人難以想像。

    當然,以後去到人地餐廰門口有侍應係度,我再唔敢好奇去望人地個Menu了

    BTW如果呢個套餐做到出消費巻嗰時,一定同屋企人用消費卷去嘆下!

  2. Stephen, 在新同樂及其他中國人餐廳裡,唔會有人介紹有7道菜的套餐🤭,只會說5道菜🍛,仲有小點🍮及包個甜品🍨。始终中國人有傳統的禁忌,只會點6個或8個菜。🤣

  3. 軒仔🤪,Stephen☺️,终於都去新同樂🥳,呢間好野来的🧑🏻‍🍳,我上次食完都在腦裡不停地回味,有機會要去多次。越來越喜歡你的片,每次睇到我笑🙈,你下次又有什麼驚喜要令我把持不注呢?🙀

  4. 常見介紹自助餐海鮮和牛肉,看看這傳統中莱感覺很好。以前在香港, 間中會開罐飽魚來加餸,但來英後再沒有吃過鲍魚,在這視頻見你食,如望梅止渴。Stephen 你説你有第八級鋼琴,我剛在我 YouTube Channel 上傳了《祝你年年生日快樂和看切爾西花展》(Many Happy Returns with Chelsea Flower Show). 我這首《祝你年年生日快樂》鋼琴曲是寫給契女彈的,作為她生日禮物,契女講明要我寫首聽起來像 "古典音樂" 的 (佢怕我整首當代音樂俾佢嘆!),她很喜歡這曲,到我生日,她請我看倫敦一年一度的 Chelsea Flower Show,你有沒有去過?如果沒有,在我這視頻可以見到。《祝你年年生日快樂》鋼琴曲很易彈的 (我契女是鋼琴二級程度),有興趣彈可在我網站下載琴譜。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

Related Posts